

-Europarådet skal granske norsk barneverns forhold til menneskerettighetene-
Europarådet og dets komite for sosiale saker skal nå granske norsk barneverns forhold til menneskerettighetene.
Det skal i den forbindelse utarbeides en rapport som antakeligvis vil foreligge om et par år.
Europarådets arbeid med rapporten herunder rådets vurderinger og konklusjoner er selvsagt noe vi vil følge tett i tiden som kommer.
Så gjenstår det å se om Europarådet eventuelt vil få reell innflytelse på barnevernsfunksjonene i Norge...
Preben Kløvfjell
advokat /


EN BEKYMRINGSBØLGE - BEHOV FOR SYSTEMKRITIKK OGSÅ I ENKELTSAKER
Statistikken viser en og stadig økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet og en bekymringsfull økning i antall plasseringer av barn utenfor hjemmet.
Samtidig finnes det lite eller ingen forskning på hva årsakene til dette er. Resultatet er ihvertfall et barnevern som øker i omfang og med dette en økende risiko for feilvurderinger og uriktige beslutninger overfor barn og deres familier. Er dette en utvikling vi ønsker?
Advokater kan og bør være en viktig stemme i


Anbefalt lesning!
Her var det mye klokt som tiltres fullt ut!
Jeg oppfordrer alle til å lese og dele nedenstående artikkel skrevet av Ragnhild Petersen, i samarbeid med Ester Solberg, Monica Flock og Kjell Olav Edvardsen. Artikkelen ble publisert for noen måneder siden, men anføres å ha høy aktualitet både nå og i tiden fremover.
De skriver blant annet at barnas rettssikkerhet kan økes ved å redusere feilaktige og forhastede akuttplasseringer. Dette tiltres fullt ut herfra! Jeg deler vider


DETTE TAR ALTFOR LANG TID!
Den Europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) skal nå foreløpig, og flere skal det bli, prøve 8 norske barnevernssaker opp mot Den Europeiske Menneskerettskonvensjonen (EMK). Det er selvsagt vel og bra at vi nå får øket internasjonalt rettslig fokus på forholdet mellom EMK og norsk barnevernspraksis.
Problemet er at prosessen frem til avgjørelse i EMD tar altfor lang tid, noe som også regjeringsadvokat Emberland er enig i.
Tidsaspektet er et alvorlig rettssikkerhetsproblem

Et spørsmål om rettssikkerhet
Fokus på de sakkyndige - de egentlige dommerne Jeg har mottatt flere forespørsler om å sette fokus på forskjellige problemstillinger vedr de sakkyndige, eller "de egentlige dommerne" som dette innlegget bruker som benevning.
Jeg vil her kort nevne noen forhold som berørte parter må ha fokus på hva gjelder de sakkyndige, uten at denne listen anføres å være uttømmende.
- Det må kreves full åpenhet om de sakkyndiges bindinger til den aktuelle oppdragsiver/ barneverntjeneste


Det viktige barneperspektivet
Barn har en rett til å være en viktig deltaker i sitt eget liv. Denne retten er beskyttet av både EMK og FNs barnekonvensjon og skal være et vesentlig hensyn også på barnevernlovens område. Dessverre ser vi for ofte at denne retten ikke får den betydning den skal og bør ha. Jeg mottok i forrige uke en dom fra en av landets tingretter som illustrerer dette poenget godt. En enstemmig fylkesnemnd hadde kommet til at det var grunnlag for en omsorgsovertakelse. I vedtaket var ikke


Barnevernets oppfølgingsplikt
VIKTIG I TILBAKEFØRINGSSAKER- BARNEVERNETS OPPFØLGINGSPLIKT
Det vises til Barnevernloven 4-16 og Sivilombudsmannens sak 2008/1018
Et viktig rettslig aspekt i saker om tilbakeføring er barnevernets oppfølgingsplikt etter avgjørelse om omsorgsovertakelse.
Kommunen har etter barnevernloven § 4-16 plikt til å kontakte foreldrene med tilbud om veiledning og oppfølgning.
Lovbestemmelsen innebærer at barneverntjenesten har et selvstendig ansvar for å hjelpe foreldrene til